x
T Ü S İ A D
X

Haberler

Wastespresso – Cavid Bayramlı |

 

1-Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Wastespresso kurucu ortaklarından Cavid Bayramlı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim aynı zamanda da tam bir kahve aşığı, eski bir barista ve Wastespresso girişiminin kurucu ortağıyım. Girişimimizin diğer kurucu ortağı Kerem Acar da benim gibi Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi. Ayrıca ekibimizde iş geliştirme süreçlerinden sorumlu olarak İstanbul Üniversitesinde İşletme 4. Sınıf öğrencisi Mine Okyay, tasarımdan sorumlu olarak Kerem Ciğerci ve AR-GE’den sorumlu olarak Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Seyid Kadir Koç yer almaktadır.

 

2-Girişimcilik sizin için ne anlama geliyor? Girişimci olma kararını nasıl verdiniz?

Girişimcilik benim için günlük hayata karşılaştığımız problemleri fırsata çevirerek, belirsiz bir yola tutkuyla çıkmak diyebilirim. Aslında şöyle bir geçmişe baktığımda henüz lise yıllarında geçirdiğim bir trafik kazasında karşılaştığım problemi çözmek için yaptıklarımın girişimcilik yolculuğumdaki ilk adımlarım olduğunu söyleyebilirim. O yıllarda inovasyon haftasında etkinlikleri kapsamında düzenlenen bir yarışmada finale kalan tek liseli genç olmuştum. O dönem bu başarı sayesinde birçok insanla tanışma şansım oldu, fikirlerimi paylaştığım insanların geri dönüşleri ile bu yolculukta nasıl ilerlemem gerektiğini anladım. Aldığım geri bildirimler, tanıştığım insanlar ve sorunların çözümünü girişimler eli ile bulabilme heyecanı motivasyon kaynağımın ta kendisi oldu. Hal böyle olunca da girişimciliğe karar vermekten çok kendimi bir girişim fikri için çalışırken buldum. ?

 

3-Girişiminiz hakkında bilgi verir misiniz? (Sizi harekete geçiren 'sorun' neydi? Nasıl bir fayda/çözüm yaratmayı hedeflediniz? Hedef kitleniz kim?)

Okyanus ve denizlerde yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü ve her sene bu çöplere 8 milyon tondan daha fazlasının eklendiğini biliyor muydunuz? Üstelik bu çöpler göründüğünden çok daha büyük problemlere sebep oluyorlar. Mesela suda süzülen mikro plastik atıklar pek çok farklı organizma tarafından yutuluyor. İçlerindeki zehirli maddeler bu parçacıkları yutan deniz canlıları yoluyla beslenme zincirine halka oluyor ve insana kadar ulaşabiliyor. Gözle görülmeyen bu plastikleri mikro seviyedeki deniz canlılarından ayırmak ve okyanusu bu kirleticiden temizlemek ise hiç kolay olmuyor. Bunun yanı sıra da her yıl tüketilen 9 milyar kilogram kahve ise bu atığı daha da körükleyerek CO₂ salınımı büyük bir oranda artırıyor. Bizler bu iki soruna çözüm olmak amacıyla Wastespresso’yu kurduk. Restoran, otel ve kafe benzeri işletmeler için özel olarak geliştirdiğimiz kahve atıklarını kompostolama yöntemimiz ile doğada 60 günde çözünebilen tek kullanımlık plastik materyaller üretiyoruz. Böylece hem müşterilerimizin atık yönetimi gerçekleştiriyor hem de çevresel değer yaratmalarını sağlıyoruz. Daha detaylı bilgi için web sitemizi de ziyaret edebilirsiniz. (www.wastespresso.com)

 

4-Fikrinizi hayata geçirme sürecinde karşılaştığınız zorluklar neler oldu? Bundan sonraki adımda (pazarda yer bulma/ pazarlama vs) karşılaştığınız zorlular nelerdi?

Wastespresso’yu geliştirirken yaşadığımız en büyük zorluklardan biri AR-GE sürecinde karşılaştığımız başarısızlık deneyimlerimizdi. Aklınızdaki ürünü ortaya koyabilmek gerçekten zorlu bir süreci geride bırakmanız gerekiyor. Bu süreçte çevremizdeki deneyimli insanların fikirlerinden yararlandık. Her olumsuz denemeden sonra motivasyonumuzu toplayıp, tekrar ve tekrar denedik. Karşımıza çıkan durumdan ne öğrenebiliriz diye düşündük. Bazı zamanlarda umutsuzluğa kapılsak da ekip olarak bu zorlu günleri geride bırakabildik. Bugün Wastespresso’yu daha iyi yerlere taşımak için büyük bir motivasyonla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

5-Bu süreçte kimlerden destek aldınız? (mentorluk/yatırım vs)

Wastespresso’nun emin adımlarla yürümesinde TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programında aldığımız eğitimlerin ve program sayesinde birlikte çalışma fırsatı yakaladığımız Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı’nın büyük etkisi oldu. Neyran Hanım aracılığıyla tanıştığımız Uber Türkiye Lojistik Müdürü Barış İzmirli’nin de desteği ile TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! sürecinde çok sıkı çalıştık, büyük deneyimler kazandık ve girişimimizi gözle görülür bir ölçüde geliştirdik. Program sürecinden sonra ise TÜSİAD üyelerinden aldığımız farklı destekler ve yine program sayesinde tanıştığımız Erciyas Holding’den birçok alanda destek alarak büyümeye devam ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda ise yeni yatırım haberimizi paylaşmayı planlıyoruz.

 

6-Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini genel anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi henüz erken aşamada ve gelişmekte olan bir ekosistem. Türkiye’de girişimcilerin karşılaştığı en büyük problem finansman bulmak diyebilirim. Birçok girişimin yatırım ihtiyacı karşılanmadığı için sonladığını görmek gerçekten üzücü. Son yıllarda özel sektörün girişimlere yönelik finansal desteğinin artması ve devlet teşviklerinin bu konuda girişimcilere yavaş yavaş destek olduğunu söyleyebilirim. Bunların dışında ise pandemi sürecinde inovatif hızlı çözümlere karşı yatırımlar arttığını yani dünyada startupların ortaya koyduğu değerin anlaşılmaya başlandığını görüyoruz.

 

7-Bu süreçten aldığınız dersler neler oldu? Başarısızlık dönemleriniz oldu mu?

Wastespresso bizim için sonuç değil süreç odaklı bir girişimdir. Bu yüzden gittiğimiz yolda birçok şey öğrendik ve hala da öğrenmeye devam ediyoruz. Wastespresso olarak çok başarısız dönemlerimiz oldu ama şimdilerde iyi ki de o başarısız dönemleri yaşamışız diyoruz çünkü başarısız olmadan başarıyı yakalamamız çok zordu. Fakat aldığımız en önemli dersler yılmadan çalışabilmek ve zamanı iyi yönetebilmek oldu. Bir fikriniz var ise o fikir ne kadar güzel ve efektif olursa olsun siz o fikir üzerinde çalışmadığınız sürece bir adım dahi ilerleyemezsiniz. Işıldayan demir pas tutmaz misali proje içerisinde çalışırken biz yılmadan çalıştıkça projemizin ne kadar ilerlediğini fark ederek her güne bu motivasyon ile gözümüzü açtık.

 

Yukarı çık